
Wist je dat ...
... ons decoteam aan de slag gaat met oude materialen om er op creatieve wijze nieuwe decoratie van te maken?
... er ook in het kinderdorp volop aandacht is voor recycling en upcycling? Meer info op Recycle Art Noeski's of Jolie Couleur (gekke kapsels)
.... je ook lid kan worden van het decoteam en je creativiteit kan aanwenden door een berichtje te sturen naar [email protected]?

Wist je dat...
... wij ook gedurende het jaar in de weer zijn voor een betere en propere wereld?
... wij deelnemen aan de World Cleanup Day?
... ons ecoteam gedurende het festival voortdurend aan de slag is om de terreinen proper te houden?
... wij gratis zakasbakjes ter beschikking stellen van onze bezoekers?
... wij voor de catering opbouw/afbraak én backstage vooral oog hebben voor food waste en hiervoor samen met lokale handelaren een samenwerking op touw hebben gezet?
... je als bezoeker ook een bezoekje kan brengen aan de compostmobieL

Wist je dat...
... wij al sinds de beginjaren enkel en alleen gebruik maken van herbruikbare bekers?
... onze rietjes volledig biologisch afbreekbaar zijn?
... je tijdens het festival onze bekers "leent"? Je betaalt een waarborg voor je eerste beker en bij inlevering geven we jou 1 euro per beker terug.
... je de bekers kan inruilen aan het bonnetjeskot, maar ook op zondag aan de camping bar?

Wist je dat …
... we in 2017 behoorden tot de finalisten van het GroenEvent Award?
... onze ecologische initiatieven ervoor zorgen dat we in 2018 de GroenEvent Award mochten ontvangen binnen de categorie kleine evenementen?

Wist je dat…
... we dankzij het vervangen van spoeltoiletten en het filteren van ons afwaswater in samenwerking met Desotec Activated Carbon erin slaagden ons waterverbruik tijdens het festival met de helft te verminderen?
... elke druppel water bij ons tot 5 maal toe gezuiverd en volledig hergebruikt wordt?

Wist je dat…
... Knotwilgen ervoor zorgen dat drassige weilanden droger worden, een schuilplaats bieden aan veel dieren en insecten, beekkanten vasthouden, voor schaduw zorgen? ... In het kader van Bewilg het landschap (Natuurpunt) plantten we 50 wilgen op het festivalterrein.

De ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s) of ‘Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen’ werden goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september 2015. Het zijn 17 doelstellingen, 169 subdoelstellingen en 229 indicatoren die tegen 2030 bereikt moeten worden. De SDG’s zorgen voor evenwicht tussen de drie dimensies van duurzame ontwikkeling (de economische, sociale en ecologische dimensie) binnen het kader van vrede en samenwerking.

ACHTERGROND
Gender- en sociale ongelijkheid zijn gekende drempels in de economische groei. Zoals de Tanzania Development Policy Vision 2025 aangaf, worden vrouwen en achtergesteld groepen onvoldoende betrokken bij armoedebestrijdings initiatieven.
Landelijke gemeenschappen zijn erg arm, vaak omdat er weinig werkmogelijkheden zijn naar vrouwen toe, die afhankelijk blijven van het inkomen van de mannen. Het merendeel van deze vrouwen werkt niet of blijft verantwoordelijk voor het huishouden en het zorgen voor de familie. Daarenboven zijn er culturele tradities zoals FGM, de ondergeschikte rol van de vrouw in het huwelijk en polygamie, die de toegang van vrouwen tot opleiding en onderwijs minimaliseren. Dit gebrek aan opleiding vormt een drempel naar initiatieven toe die aangeboden worden door NGO’s of de overheid.
Terwijl vrouwen in Kigamboni wel betrokken zijn bij het ondernemerschap, zoals het verkopen van groenten, batik of kanga aan toeristen en de lokale bevolking; het verkopen van ontbijt, chai en eten op de markt; merken we dat veel vrouwen de ervaring en kennis ontbreken om hun eigen zaak op te starten en zo een vaste bron van inkomen te hebben.
De grootste drempel voor veel vrouwen is het gebrek aan opleiding en ervaring. Daardoor blijven veel vrouwen thuis, niettegenstaande zij wel de talenten hebben om financieel bij te dragen in het eigen gezin en aan de gemeenschap.
We merken twee groepen vrouwen op die het ondernemerschap onder de knie zouden kunnen krijgen:
Groep 1 - Unskilled Inventors: Zij hebben wel het idee om iets te doen en hebben vaak al geprobeerd om dit idee ook uit te voeren, maar faalden in de uitvoering omwille van de manier waarop ze het aan pakten.
Groep 2 - Unexposed Observers:Zij willen leren hoe ze zelf actie kunnen ondernemen, maar weten niet goed hoe eraan te beginnen of waar ze ondersteuning kunnen krijgen.
Beide groepen zouden de voordelen ondervinden van een opleiding rond ondernemerschap binnen de gemeenschap, waar ze in een vertrouwde omgeving zouden kunnen leren van andere vrouwen.
DOELSTELLINGEN
WEWE is gebaseerd op het idee dat vrouwen waardevolle talenten en inzichten hebben om te delen met andere vrouwen, ongeacht of zij reeds ervaring hebben in het ondernemerschap. WEWE baseert zich hiervoor op een gelijkaardig model als andere werkingen, zoals Rotating Savings and Credit Associations (ROSCAs) of gemeenschappen waar boeren hun landbouwkennis met elkaar delen, maar dan specifiek gericht op vrouwen.
Het WEWE project kaart het gebrek aan opleiding en de toegang tot ondernemerschap voor vrouwen aan.
De doelstellingen van het project zijn:
Vrouwen de mogelijkheid geven om ideeën met elkaar uit te wisselen en de diverse mogelijkheden tot het opstarten van een eigen zaken te ontdekken.
Het ondersteunen van de groepsmechanismen rond financiëring en het ontwikkelen van de nodige talenten die nodig zijn om een eigen zaak op te richten
Mogelijkheden voorzien voor vrouwen om in een eigen inkomen te voorzien
Daarnaast wil het project ook de rol van de vrouw in het gezin en de gemeenschap opwaarderen en genderongelijkheid verminderen.
STAPPENPLAN
WEWE wil een groep vrouwen samenbrengen binnen een model dat gebaseerd is op gemeenschap en wederzijdse hulp en dit in de landelijke gebieden. Centraal is het idee dat vrouwen van elkaar kunnen leren, ongeacht hun ervaring met ondernemerschap. Door mogelijkheden te faciliteren voor vrouwen uit verschillende gemeenschappen en met verschillende achtergronden om samen te denken rond ideeën, drempels en oplossingen voor het opstarten van een eigen zaak.
In combinatie met opleidingen gecoördineerd door ngo’s (bv boekhouding, marktprijzen, de nodige documenten invullen, ….) kunnen de begeleiders samen met de deelnemers aangepaste doelstellingen opmaken. Deze visie en deze doelstellingen kunnen groeien vanuit de vrouwen zelf. Vanuit de focusgroepen en gesprekken met vrouwen zullen de trajecten nog verder gedetailleerd worden, maar als algemene doelstellingen kunnen we op dit moment reeds stellen:
Leercirkels rond ondernemerschap
Wisselende arbeidsgroep
Gedeeld ontwikkelingsfonds
LEDENWERVING
We plannen om van huis tot huis (van straat tot straat) te gaan om mogelijke groepleden te vertellen over de doelstellingen en activiteiten van de WEWE groep en hen te motiveren om lid te worden. Rekening houdend met de uitgebreide regio die in Kigamboni bezocht moet worden, zouden we de mogelijkheid bekijken om in elke buurt een lokale begeleider te zoeken die ons hierin kan ondersteunen. Indien dit niet mogelijk is, zouden we aan de gemeenschap vragen of we de namen van vrouwen kunnen verkrijgen die reeds een eigen onderneming hebben en deze vrouwen contacteren.
PARTICIPATIE
Het zal belangrijk zijn om participatief aan de slag te gaan met de groep om ervoor te zorgen dat alle leden zich achter dezelfde regels en doelstellingen kunnen scharen. WEWE begeleiders kunnen een template voorzien en de groepsdiscussies faciliteren, maar de uiteindelijke doelstellingen en visie zullen vanuit de groep zelf komen.
Parameters van het contract kunnen zijn:
aanwezigheden
taakverdeling en uurverdeling
minimum spaar vereisten
regels voor het afhalen van gelden
redens om de groep te verlaten of te ontbinden
UITEINDELIJKE DOELSTELLINGEN
Ondernemerschap
Nieuwe ondernemerschappen opstarten
Verhoging in de participatie van vrouwen in niet-huishoudelijke arbeid
Verhoging van de kennis over het ondernemerschap
Welvaart
Meetbare verhoging van de inkomens
Verhoging van de spaargelden
Verhoging van de mogelijkheid om te betalen voor o.a. onderwijs, ziektekosten,...
Autonomie
Verhoging van het zelfvertrouwen
Gevoel van zelfwaarde verhogen
Een grotere input van vrouwen bij de beslissingen over de huishoudgelden
Tijdsbesteding
Meer vrije tijd dankzij de voordelen van gedeelde arbeid
TRIM THE FOOTPRINT @ TANZANIA
Doelstelling 15 Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen op het vasteland, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming, stop landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe
15.2 Tegen 2020 de implementatie bevorderen van het duurzaam beheer van alle soorten bossen, de ontbossing een halt toeroepen, verloederde bossen herstellen en op duurzame manier bebossing en herbebossing mondiaal opvoeren
15.b Aanzienlijke middelen mobiliseren vanuit allerlei bronnen en op alle niveaus om duurzaam bosbeheer te financieren en gepaste stimuli te verschaffen aan ontwikkelingslanden om een dergelijk beheer te organiseren, ook voor behoud en herbebossing
Vzw Greenforward is reeds 19 jaar actief in West-Vlaanderen, België. De werking van de organisatie is volledig gebaseerd op het enthousiasme en werk van vrijwilligers. Jaarlijks organiseert de vzw het Irie Vibes Roots Festival, een low budget, open minded, gezinsvriendelijk en ecologisch bewust festival met zo’n 2500 bezoekers. In de activiteiten van de vzw wordt steeds geprobeerd om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Sociaal engagement is een belangrijk aspect in de werking. De vzw gelooft sterk dat muziek mensen samenbrengt en vooroordelen overstijgt. Maar het gaat niet alleen over samenbrengen of een visie, de vzw wil daadwerkelijk een verandering teweegbrengen in de wereld. In 2018 ontving de vzw de Ovam Groen Event Award in de categorie kleine festivals voor haar ecologische initiatieven.
Samen met ngo WEEDO en de gemeenschappen in Kigamboni wil vzw Greenforward een CO² neutraal project “Trim your footprint” opstarten. Binnen dit project willen we niet alleen de eigen uitstoot verminderen, we willen door het aanplanten van bossen en door het stimuleren van het gebruik van clean ovens in de regio echt een verschil maken.
WEEDO is een perfecte partner voor vzw Greenforward, omdat het zowel ecologisch als sociaal engagement met elkaar combineert. Het opleiden en versterken van vrouwen speelt hierin een cruciale rol.
In 2019 sponsorde vzw Greenforward een banda waar de vrouwen van WEEDO samen kunnen komen.
In de zomer van 2019, sloegen vzw Greenforward en Weedo de handen in elkaar om 150 bomen te planten in de regio van Kigamboni.
Maar, we willen meer.
In overleg met lokale overheden en gemeenschappen, willen we een bos aanleggen in de regio. Hierbij zou onze focus liggen op inheemse bomen, maar ook op fruitbomen, zodat de gemeenschap rechtstreeks kan profiteren van het project. De leden van Weedo kunnen op die manier een onderneming opstarten waarbij ze het bos helpen aanleggen, onderhouden en naar de toekomst toe de vruchten kunnen verkopen op de lokale markt.
Beide organisaties hebben op regelmatige basis contact met elkaar. Via social media, emailverkeer en skype calls houden we elkaar op de hoogte van onze activiteiten. Daarnaast bezoeken leden van vzw Greenforward jaarlijks Weedo. Samen gaan de organisaties in overleg met lokale overheden, ngo’s en de plaatselijke WEWE groepen.

De wereldmarkt is een tweejaarlijks initiatief van de Noord-Zuid werking in Kortemark. Naast dit project, voorzien we ook een wereldmarkt tijdens het festival.
Door de wereldmarkt naar het festival toe te brengen, slaan we de link tussen diverse partners en willen we onze bezoekers bewust maken van de ontwikkelings-doelstellingen.
Op de wereldmarkt kunnen verschillende lokale organisaties die zich inzetten voor het zuiden of gelinkt zijn aan eerlijke handel en ontwikkelingsdoelstellingen, zichzelf voorstellen aan de bezoekers. Interesse? mail dan naar [email protected]!

Vanaf de editie 2021 willen we ook fairtrade producten aanbieden in onze main bar, onze cocktailbar, onze campingbar en onze campingshop.
Home | Oxfam Fair Trade

VOORWOORD
Klimaatverandering vereist oplossingen op (inter)nationaal, lokaal en persoonlijk niveau … Maar om echt een impact te hebben, is het wereldwijd belangrijk om het economische en sociale model te veranderen. Om dit te bereiken, moeten we samenwerken buiten onze eigen cirkel, beyond borders.
La Condition Publique (Roubaix), Festival Esperanzah! (Floreffe) en het Irie Vibes Roots Festival (Kortemark), alle drie actief in de sociaal-culturele sector, bundelen hun krachten om niet alleen de eigen ecologische voetafdruk te verkleinen, maar het vuur van de verandering ook aan te wakkeren bij partners en bezoekers. #OnFaitCeQueOnPeut
Dit project wordt gesteund door Interreg France-Wallonie-Vlaanderen en focust zich op ecologie, onderwijs en taal. #Trimthefootprint
Naast Trim The Footprint in België hebben wij ook een project in Tanzania, Women Empowering Women Entrepreneurs, dat gesteund wordt door VZW GreenForward en WEEDO (Women Empowering and Entrepreneurship Development Organization).
DE VIER AXEN:
Axe 1
Door een systematische communicatie via website, nieuwsbrief en social media willen we het project verder verbreden en het ook buiten de doelgroep van elke afzonderlijke actie laten groeien. Via sociale media willen we de interactiviteit van het publiek aanmoedigen. Door het gebruik van een gezamenlijke slogan en logo willen we het project visueel herkenbaar maken. Door het uitnodigen van organisatoren van andere evenementen hopen we bepaalde acties verder te laten verspreiden en door het betrekken van de onderwijswereld willen we resultaten op lange termijn installeren.
Axe 2
We willen voor elke partner een carbon footprint berekening laten maken op basis van beschikbare gegevens van het event in 2019, volgens de CO2 prestatieladder. Daarna willen wij per partner, maar ook evenement-overschrijdend in overleg gaan welke mogelijke maatregelen met betrekking tot energiegebruik, afval, mobiliteit, voedsel, water er mogelijk zijn. Hierbij proberen we rekening te houden met kostprijs, communicatie, betrouwbaarheid en duurzaamheid. Op die manier verkleinen we niet alleen onze eigen voetafdruk, maar willen we ook een voorbeeld zijn naar andere evenementen toe.
Axe 3
Festivalgangers worden aangesproken op een uitdagende manier : de muziek trekt hen aan, maar er wordt ruimte gecreëerd om ook iets anders te ontdekken. Zo hopen we mensen aan te zetten tot concrete verandering in hun dagelijks leven. Doordat we ecologische organisaties de ruimte en mogelijkheid aanbieden hun werking aan een breder publiek voor te stellen, stimuleren we hen tot het verder ontwikkelen van hun werking. Door het uitnodigen van andere evenementorganisatoren en lokale overheden, hopen we een ecologisch vuurtje te verspreiden dat verder kan branden. We verlagen de drempel en brengen overheden, evenement- en eco-organisaties en festivalpubliek bij elkaar om zo langetermijns effecten te creëren.
Axe 4
We willen samen een tweetalige bundel creëren waarin op het niveau van 10-12-jarigen meer uitleg gegeven wordt over Food Waste. In deze bundel willen we een vijftal recepten naar voren schuiven (koken met restjes, koken met afval). We leggen hiervoor contact met diverse chefkoks. De bundel zal zowel digitaal als in een geprinte versie beschikbaar zijn. We houden rekening met creatieve en inspirerende methodieken in het opstellen van de bundel. Met deze bundel willen we naar de diverse scholen toe stappen. Hij wordt gratis aangeboden. Indien gewenst, kan iemand uit de drie partner teams de bundel aan de hand van een workshop voorstellen in de scholen. Door de brug te slaan naar het onderwijs willen wij onze evenementen linken aan het lokale leven én willen wij het project verankeren naar de toekomst toe.
FOOD WASTE FACTS

Wist je dat…
... op 15 september 2018, 18 miljoen vrijwilligers uit 157 landen hun krachten voor de eerste keer hebben gebundeld om de planeet schoon te maken? Ook in België hebben honderden organisaties en duizenden vrijwilligers zich ingezet.
In 2019, op 21 september, hebben meer dan 330 acties en 20.000 mensen in België opgeruimd! Dankjewel iedereen!