IRIE VIBES ROOTS FESTIVAL
Irie Vibes Roots festival is een traditie die na 20 jaar nog moeilijk weg te denken is uit de festivalplanning van veel trouwe bezoekers. Reggae is een niche in de muziekwereld en heel wat liefhebbers van de muzieksoort trekken naar het buitenland om te genieten van een festival in hun genre. We zijn trots dat we op West-Vlaamse grond een reggae/dub festival kunnen en mogen organiseren, waar gemiddeld 3000 bezoekers heel graag present zijn. Uit de cijfergegevens blijkt dat zo’n  20% van onze bezoekers uit het buitenland komt. Dit bewijst nogmaals de internationale uitstraling van het festival, iets wat toch wel opmerkelijk is voor zo’n kleinschalig evenement. 


KORTEMARK CONGÉ
In 2017 werd het concept van Kortemark congé @ Irie Vibes gelanceerd, waarbij wij onze deuren op de donderdagavond voorafgaand aan het festival gratis openstellen. Op die manier willen we enerzijds de betrokkenheid van en ontmoeting tussen ‘de Kortemarknaren’ bevorderen en stimuleren. Anderzijds kan het de drempel bij inwoners verlagen om tijdens het festival eens langs te komen en van de sfeer te proeven.  We kiezen ervoor om de line-up breder te trekken dan reggae en dub en gaan op zoek naar kwalitieve, lokale bands. De headliner is steeds een muziekgroep die op een alternatieve manier de link maakt met reggae én het breder publiek kan bekoren. We sluiten steeds af met een DJ die de tent in brand zet. 


HOE HET ALLEMAAL BEGON...

Het idee om een reggaefestival op poten te zetten, is gekomen onder een tiental West-Vlaamse vrienden aan de toog in café Delirium in Handzame (Kortemark). Cafébaas Dominiek Hemeryck was mede-organisator van het Delirium Blues festival en de handen werden in elkaar geslagen. Na deze eerste editie kwam de noodzaak om een vzw op te richten. Wijlen Steven Decoodt is toen afgekomen met de naam ‘Greenforward’.
vzw Greenforward werd in 2003 een feit, vanuit het idee dat cultuur en ontmoeting belangrijk is in onze maatschappij. Deze visie wordt tot op heden nog steeds onderschreven.

My alt text My alt textONZE MISSIE
vzw Greenfoward wil mensen verbinden in een sfeer waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. Diversiteit troef!
We streven ernaar om een kleinschalig, lowbudget en gezinsvriendelijk festival te zijn, waarbij we extra inzetten op lokale betrokkenheid en verbondenheid.
We kiezen voor kwaliteit, ecologie, willen de locale sociale economie steunen en geloven dat dit prachtige ont-moetingen en initiatieven genereert. 


ONZE VISIE

Alles wordt op een bewuste manier georganiseerd, waarbij de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk gehouden wordt en er vanuit een sociaal engagement zorg gedragen wordt voor de samenleving. Binnen deze sfeer van ontmoeting en verbinding zetten wij steeds in op de aanwezige talenten van onze medewerkers en in onze samenwerkingen. We nemen de visie van reggae en dub, een kritische blik en sociale betrokkenheid mee in de organisatie van onze evenementen, waarbij het Irie Vibes (back to the) Roots Festival het hoogtepunt is. 


ONZE STRATEGIE

  • Om een kleinschalig, lowbudget festival te zijn, willen we onder andere onze ticket- en drankprijzen klantvriendelijk houden. Op die manier krijgt iedereen de mogelijkheid om mee te genieten van het Irie Vibes Roots Festival. Enthousiastelingen met minder middelen kunnen door één of meerdere shifts te draaien, gratis van het festival genieten.
  • Wat maakt ons gezinsvriendelijk? Het kinderdorp creëert een plaats waar ouders hun kinderen kunnen veilig kunnen laten ravotten en waar iedereen met of zonder kroost even kan 'chillen' in de circustent. Er is een (stille) familiecamping aan de overkant van de weg, zodat o.a. gezinnen met jonge kinderen op een rustigere manier van de nachtrust kunnen genieten.
  • Daarnaast hebben wij sinds enkele jaren bewust ingezet op diversiteit en lokale samenwerkingen. Zo werk(t)en we o.a. samen met het open asielcentrum in Poelkapelle, ‘t Schoederkloptje (een lokale vereniging waar armen het woord nemen), de Chiro, ...
  • We kiezen voor kwaliteit, ecologie en willen de locale sociale economie steunen! Dit doen we door bewust zoveel mogelijk beroep te doen op het aanbod en dienstverlening van lokale handelaars en bedrijven uit Kortemark en omstreken. Doorheen de jaren zijn er mooie samenwerkingen ontstaan, waarbij veel handelaars meegaan in het zero-foodwaste verhaal. Daarnaast kunnen we vanuit sympathie rekenen op mooie deals naar de vrijwilligers die zwaar en mooi werk leveren tijdens de opbouw en afbraak.
  • We kiezen ervoor om de niche cultuur open te stellen voor de lokale burgers. Zo bieden wij een dagticket aan voor elke Kortemarknaar op vrijdag of zaterdag en dit slechts voor 15 euro, ver onder de normale ticketprijzen dus.  In samenwerking met de gemeente kunnen ook mensen die houder zijn van een cultuur-  of een vrijetijdspas GRATIS toegang krijgen tot het volledige festival.

ONZE WAARDEN
We werken vanuit geloof en vertrouwen, respect en eerlijkheid
Vertrekkend vanuit goesting en enthousiasme, zetten we in op kansen, talenten en mogelijkheden
We hechten belang aan transparante en open communicatie, houden rekening met elkaars noden en bewaken elkaars draagkracht.
"Alone we can do so little, together we can do so much"VRIJWILLIGERS EN SPONSORS
De volledige werking van zowel de vzw als het festival wordt volledig door vrijwilligers gedragen. In totaal zijn er een twintigtal leden betrokken bij de werking gedurende het jaar. Tijdens het festival steken een 250-tal vrijwilligers de handen uit de mouwen. Vanuit enthousiasme en gedrevenheid merken we dat sommigen hun eigen of nieuwe talenten (her)ontdekken. Ook de hechte familievibe creëert een veilige, open sfeer waar iedereen zichzelf mag zijn. Deze mindset en sfeer, creëert een prachtige betrokkenheid, initiatiefname en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. 


DE CREW | CLOSE UP
Lees meer over de drijvende krachten achter dit prachtige festival!


Kjetil Pieter en Ofelie Filip Jesse en Carolijn
Sasha Sam Sven Lalita
Annouska Bjorn Patrick Ellen

My alt text
2019


My alt text
2023


My alt text
Sept 2023

My alt text
Dec 2023

My alt textFeb 2024